Fejléc
    2021. augusztus 3. kedd, Hermina napja van
Fejléc
   Nyitóoldal | Eladó kastélyok | Kastélymúzeumok | Kastélyszállók | Belépés
Kastélykereső
Régió
Magyarország (75)
Erdély (6)
Felvidék (2)
Délvidék (2)
Felsõõrvidék (1)
Kárpátalja (1)
Család
Ismeretlen (9)
Károlyi (6)
Podmaniczky (3)
Zichy (3)
Teleki (3)
» összes
Stílus
Klasszicista (20)
Ismeretlen (18)
Barokk (16)
Eklektikus (11)
Romantikus (7)
» összes
Építész
Ismeretlen (71)
Ybl Miklós (5)
Hild József (2)
Fellner Jakab (2)
Ray Rezsõ (1)
» összes
Művelési ág
Ismeretlen (22)
Múzeum (11)
Magántulajdon (7)
Hotel (7)
Oktatási intézet (6)
» összes
új keresés

Lamberg-kastély

Lamberg-kastélyAz adatlap módosításához vagy bővítéséhez kattintson ide

Régió: Magyarország
Megye: Fejér
Település: Mór
Építés éve: 1766
Család: Lamberg
Stílus: Barokk
Építész: Fellner Jakab
Művelési ág: Könyvtár

Fekvés

A közel 15 000 lakosú Mór, Fejér megye Észak-nyugati részén, a Bakonyt a Vértestõl elválasztó Móri árokban terül el. A település történelmi gyökerei a kelta és római korig nyúlnak vissza. A XIX. század végén az ipar fejlõdésével a modern polgárosodás is kezdetét vette, ekkor lett Wekerle Sándor - a város szülötte - Magyarország elsõ polgári származású miniszterelnöke. Mór 1984-ben - akkor 100. magyar városként - városi rangot kapott. A város mai fejlõdésében egyre nagyobb szerephez jut a belföldi és nemzetközi turizmus, amelyet bõvülõ szálláshelyeinek és sokoldalú (wellness, lovas, borászati-gasztronómiai) szolgáltatási kínálatának köszönhet.

Előzmények

A németországi eredetû gróf Lamberg család tagjai közül 1764-ben Lamberg Ferenc Antalt, 1791-ben pedig Lamberg Fülöp Józsefet honosították Magyarországon.

Az építés

A Hochburg báróktól házasság útján szerzett móri birtokon 1762-ben kezdõdtek a kastélyépítési munkálatok, az épület 1766-ban készült el. 1763-ban a földrengés - a Luzsénszky-kastélyhoz hasonlóan - olyannyira megrongálta a készülõ rezidenciát, hogy a grófnak egy ideig szüneteltetnie kellett az építkezést. A kastély belsõ tereit eredetileg igen gazdag festéssel díszítették. A feltárt töredékek szerint kvalitásos rokokó festõ készítette õket. 1945 után Könyvtárat helyeztek el benne, majd egy állandó szõlészeti és borászati kiállítást.

A kastély életútja

Kastélypark

A kastély parkját 1803-ban két kapucinus szerzetes mester, Frater Guido és Frater Sugerius átalakította. A szivattyús kútház oldalán kis grottát (mesterséges sziklabarlangot) alakítottak ki cseppkõbõl. A park forrásának vizét vezették bele a grotta vízesésben mely utána kis tavacskába ömlött. Ugyanebben az évben a kertet angolparkká alakították át. Az egykori parkot téglakerítés övezi. A kert szélén három barokk oromzatos, illetve kontyolt tetejû gazdasági épület áll.

Képek

Lamberg-kastély

Copyright 2008-2015 Top Choice Kft.
Minden jog fenntartva