Fejléc
    2021. augusztus 3. kedd, Hermina napja van
Fejléc
   Nyitóoldal | Eladó kastélyok | Kastélymúzeumok | Kastélyszállók | Belépés
Kastélykereső
Régió
Magyarország (75)
Erdély (6)
Felvidék (2)
Délvidék (2)
Felsõõrvidék (1)
Kárpátalja (1)
Család
Ismeretlen (9)
Károlyi (6)
Podmaniczky (3)
Zichy (3)
Teleki (3)
» összes
Stílus
Klasszicista (20)
Ismeretlen (18)
Barokk (16)
Eklektikus (11)
Romantikus (7)
» összes
Építész
Ismeretlen (71)
Ybl Miklós (5)
Hild József (2)
Fellner Jakab (2)
Ray Rezsõ (1)
» összes
Művelési ág
Ismeretlen (22)
Múzeum (11)
Magántulajdon (7)
Hotel (7)
Oktatási intézet (6)
» összes
új keresés

Schossberger-kastély

Schossberger-kastélyAz adatlap módosításához vagy bővítéséhez kattintson ide

Régió: Magyarország
Megye: Pest
Település: Tura
Építés éve: 1883
Család: Schossberger
Stílus: Neoreneszánsz
Építész: Ybl Miklós
Művelési ág: Üresen áll

Fekvés

Tura az Alföld és a Mátra találkozásánál a Galga patak mellett terül el.

Előzmények

Az 1867 után Pest leggazdagabb kereskedõi közé tartozó Schossberger Zsigmond. Schossberger család sikertörténete Schossberger Lázár pályájával kezdõdött. A Felvidékrõl Pestre települt kereskedõ fiával, Schossberger Vilmos Simonnal együtt, gabonakereskedéssel, bankügyletekkel, a dohány- és cukoriparba való bekapcsolódással biztosította a család jövõjét. A Kiegyezés (1867) után már Pest leggazdagabb kereskedõi közé tartozó a családnak az uralkodó, Ferenc József, magyar nemesi címet adományozott 1863-ban. 1890-ben bárói rangot kapott Vilmos Simon két fia, Schossberger Henrik és testvére, Zsigmond és gyermekei. 1907-tõl használták a Tornyai-Schossberger kettõs nevet, és a bárói rang ettõl kezdve Henrik családját is megillette. A kastély építtetõ Schossberger Zsigmond 1826-ban született, majd Mayer von Gunthof Terézzel kötött házasságából négy gyermek élte meg a felnõttkort: Anna, Nándor, Jenny (Eugénia; Schossberger Jenny és Hevesy-Bischitz Lajos házasságából 3 lány és 3 fiú mellett megszületett a XX. század Nobel-díjas kémikusa, Hevesy György, aki a 72. alapelemet, a Hafniumot fedezte fel), valamint Viktor (1868-1938).

Az építés

Schossberger Zsigmond Ybl Miklóssal, a kor legelismertebb magyar építészével grandiózus terveket készíttetett, s Turán, a családi birtokon elindult az építkezés. Ybl az Operaház építésére is ez idõben kapott megbízást, így a két épület hasonló stíluselemeket mutat.1883-ban elkészült a Loire-menti kastélyok mintájára neoreneszánsz stílusban épített kastély sok toronnyal, fiatoronnyal és kéménnyel. Az épület alkalmazta a kor technikai vívmányait, úgy, mint: étellift, vízvezeték,központi fûtés, villanyáram. A falak között harminc centis légréteg szolgált szigetelésül, a kandallókürtõk pedig fûtés helyett a szellõzést biztosították. Belsõ elrendezésében olasz reneszánsz vonások tükrözõdnek. Az épület folyosói donga-és keresztboltozatosak, az elõcsarnokot, a lépcsõházat és a virágházat egykor díszítõfestés borította, Scholtz Róbert munkája. A fõbejáraton belépve néhány lépcsõfok visz fel a magasföldszinti elõcsarnokba, melyet négy dór oszlop tart. Ennek természetes megvilágítását fénycsapdákkal kiegészített üvegkupola biztosította. E köré szervezõdtek a társasági élet helyiségei: szalon, ebédlõ, kis szalon, biliárd- és könyvtárszoba. Az elsõ emeleten a család szobái, a második szinten vendégszobák helyezkedtek el. Az alagsorban voltak a kiszolgálóhelyiségek (konyha, vasalószoba, mosókonyha, zöldségtárolók, kamrák stb.) és a személyzet szobái. Az elsõ szintre belépve az elõcsarnokban találjuk magunkat, ennek megvilágításáról fénycsapdákkal kiegészített üvegkupola gondoskodott. A földszinti folyosón elindulva a pálmaházba juthatunk, amely közvetlen kapcsolatban áll a parkkal.

A kastély életútja

1946-ban az állam iskolává alakítja, 1975-ig tart ez az állapot, majd több tulajdonosa volt az épületnek. Évekig tartó hosszadalmas jogi viták után a kastély magyar befektetõk létrehoztak egy projektcéget: a Tura Invest Kft-t. Ennek célja a kastély épületének és parkjának felújítása, egy kb. száz szobás, minimum négy csillagos szállodakomplexum és konferenciaközpont megvalósítása. Az elképzelések szerint, a kastélyt újra régi pompájában láthatjuk; úgy, ahogyan Ybl Miklós és Schossberger Zsigmond megálmodták.

Kastélypark

A kastélyt körülölelõ, szabálytalan alakzatú parkot fákkal szegélyezett utak hálózták be. Az utak mentén kis kerti építmények voltak. A régi elbeszélések szerint a kastély parkját Magyarország domborzatának mintájára formálták meg.

Képek

Schossberger-kastélySchossberger-kastély a levegõbõlSchossberger-kastély a levegõbõlSchossberger-kastély fénykorábanSchossberger-kastély a közelmúltbanSchossberger-kastély pálmaházaSchossberger-kastély lépcsõje

Copyright 2008-2015 Top Choice Kft.
Minden jog fenntartva