Fejléc
    2021. június 21. hétfő, Alajos napja van
Fejléc
   Nyitóoldal | Eladó kastélyok | Kastélymúzeumok | Kastélyszállók | Belépés
Kastélykereső
Régió
Magyarország (75)
Erdély (6)
Felvidék (2)
Délvidék (2)
Felsõõrvidék (1)
Kárpátalja (1)
Család
Ismeretlen (9)
Károlyi (6)
Podmaniczky (3)
Zichy (3)
Teleki (3)
» összes
Stílus
Klasszicista (20)
Ismeretlen (18)
Barokk (16)
Eklektikus (11)
Romantikus (7)
» összes
Építész
Ismeretlen (71)
Ybl Miklós (5)
Hild József (2)
Fellner Jakab (2)
Ray Rezsõ (1)
» összes
Művelési ág
Ismeretlen (22)
Múzeum (11)
Magántulajdon (7)
Hotel (7)
Oktatási intézet (6)
» összes
új keresés

Andrássy-kastély

Andrássy-kastélyAz adatlap módosításához vagy bővítéséhez kattintson ide

Régió: Magyarország
Megye: Szabolcs Szatmár Bereg
Település: Tiszadob
Építés éve: 1880
Család: Andrássy
Stílus: Romantikus, Neogótikus
Építész: Alpár Ignác
Művelési ág: Gyógyintézet

Fekvés

Tiszadob nagyközség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye földrajzilag legnyugatibb fekvésû települése, lényegében három megye találkozásának csücskében fekszik. Közigazgatásilag Szabolcs, kultúrtörténeti gyökereiben inkább hajdú, megélhetésének kényszervonzalma, fõként az elmúlt évtizedek ipari-kenyere nyomán, Borsodhoz köti.

Előzmények

Tiszadob és környéke már a honfoglalás elõtt is lakott hely volt. Hosszú ideig királyi birtok volt, majd a Gutkeled nemzetség Dob-i ágának birtoka. 1430-ban Zsigmond király az egri püspökségnek adományozta. 1588-tól már a Báthory család birtokai között található. Az 1600-as évek végétõl II. Rákóczi Ferencé és nõvéréé, azonban a szabadságharc bukása után e birtokot is elkobozzák a Rákócziaktól. 1746-ban Károlyi Ferenc vásárolta meg, majd (beházasodás révén) az Andrássy család tulajdona lett a falu és környéke is. 1846-ban a Tisza szabályozásának kezdetét jelképezve itt, Tiszadobon tette az elsõ kapavágást Széchenyi István gróf. E jeles esemény szereplõit idézi fel az itt állított emlékmû Széchenyi István, Andrássy Gyula és Vásárhelyi Pál nevével.

Az építés

A kastélyt Andrássy Gyula, az Osztrák–Magyar Monarchia elsõ külügyminisztere építtette, valószínûleg Alpár Ignác tervei alapján 1880-1885 között. A soktornyos épület neogótikus-romantikus stílusjegyeket hordoz. A kastély a Tisza partjához közel, magaslaton épült, így kiemelkedik a Tisza árterének lapályából. A szájhagyomány szerint Erzsébet királyné tiszteletére, a Loire menti kastélyok mintájára készült épületnek az év körmintájára 4 bejárata, 12 tornya, 52 szobája és 365 ablaka van. Szépségét csodálatos környezete növeli. Északi oldalát a még most is pompás látványt nyújtó buxus-labirintus, az angolpark övezi, délen franciapark, keletrõl a Tisza, nyugaton és északon a labirintus után az 500 hektáros parkerdõ fogja körül.

A kastély életútja

A kastélyból gyermekotthont alakítottak ki.

Kastélypark

A kor ízlésének megfelelõen az épület homlokzata elõtt külön elõparkot létesítettek, nyírt bukszusokkal, tiszafákkal, közepében szép szoborral (A szabin nõk elrablása). A kastély Északi oldalát a még most is pompás látványt nyújtó buxus-labirintus, az Andrássy Gyula által létesített angolpark övezi, délen franciapark, keletrõl a Tisza, nyugaton és északon a labirintus után az 500 hektáros parkerdõ fogja körül. Távolban a kertrész fölött eltekintve a tokaji Nagykopasz vulkáni kúpja zárja a látványt. A park területe a II. világháború után csökkent, jelenleg 15 katasztrális hold.

Képek

Andrássy-kastélyAndrássy-kastély a magasbólAndrássy-kastély a holtág felõl.Az Andrássy-kastély buxus-labirintusamadártávlatból

Copyright 2008-2015 Top Choice Kft.
Minden jog fenntartva