Fejléc
    2021. augusztus 3. kedd, Hermina napja van
Fejléc
   Nyitóoldal | Eladó kastélyok | Kastélymúzeumok | Kastélyszállók | Belépés
Kastélykereső
Régió
Magyarország (75)
Erdély (6)
Felvidék (2)
Délvidék (2)
Felsõõrvidék (1)
Kárpátalja (1)
Család
Ismeretlen (9)
Károlyi (6)
Podmaniczky (3)
Zichy (3)
Teleki (3)
» összes
Stílus
Klasszicista (20)
Ismeretlen (18)
Barokk (16)
Eklektikus (11)
Romantikus (7)
» összes
Építész
Ismeretlen (71)
Ybl Miklós (5)
Hild József (2)
Fellner Jakab (2)
Ray Rezsõ (1)
» összes
Művelési ág
Ismeretlen (22)
Múzeum (11)
Magántulajdon (7)
Hotel (7)
Oktatási intézet (6)
» összes
új keresés

Solymosy-Gyürky-kastély

Solymosy-Gyürky-kastély Az adatlap módosításához vagy bővítéséhez kattintson ide

Régió: Magyarország
Megye: Komárom Esztergom
Település: Komárom
Építés éve: 1912
Család: Solymosy, Gyürky
Stílus: Ismeretlen
Építész: Fellner Jakab
Művelési ág: Ismeretlen

Fekvés

Előzmények

Az uradalom 1894-ben báró Solymosi László birtoka lett, aki azt leányának, gróf Gyürky Viktornénak adományozta. Õ építtette (Fellner Jakab tervei alapján) 1912-13-ban a kastélyt.

Az építés

A kastély elülsõ homlokzatát dór oszlopfõs falpillérek tagolják. Fõbejáratát kétoldalt féloszlopok szegélyezik, fölötte díszes erkély látható. A homlokzatát íves timpanon zárja le, melybe két címert faragtak. Alattuk az építés évszáma olvasható: 1913. Az épület leghangsúlyosabb és egyben legjelentõsebb része a magasföldszint közepén elhelyezett köralakú díszterem. Ennek két oldalán egy-egy helyiségsor nyílik. Ezeket szükség esetén, pl. ha bált rendeztek a kastélyban, egybe lehetett nyitni, de mivel az északi oldalukon húzódó folyosóra is volt ajtajuk, egymástól elszeparálva, külön-külön is lehetett használni. A díszterem homlokzatát ion oszlopfõs falpillérek, belsõ párkányzatát díszes kõballusztrád zárja le, melyek tetejét vázák díszítik. A díszterem elõtti félköríves terasz és a két oldalról felvezetõ íves lépcsõsor és kovácsoltvas korlátja igazi mestermûvek. A szép épület kovácsoltvas kapuja Török András kezemunkáját dícséri.

A kastély életútja

A kastély utolsó tulajdonosa, Gyürky Viktorné 1942-ben bekövetkezett halála után a lánya, Alíz lett az új tulajdonos. Nem sokáig élvezhette azonban örökségét: 1945-ben a kastélyt a szovjetek megszállták és kifosztották az épületet, a katonák a középsõ traktusban lovakat tartottak, a könyvtárat eltüzelték, a díszterem két velencei tükrébe pedig belelõttek, a golyók nyomai ma is láthatóak. Amit õk meghagytak, azt elvitte más. 1945 után kórházzá alakították át, és az egykori komáromi diák, késõbb jeles tudós Selye Jánosról nevezték el.

Kastélypark

A kastély kertjének növényritkaságai: a kocsányos tölgyek, a tornyos tölgyek, a páfrányfenyõk, a húspiros virágú bokrétafa, s az oly szép téltemetõ int búcsút a várost elhagyó vendégnek. a park természetvédelmi terület.

Képek

Solymosy-Gyürky-kastély

Copyright 2008-2015 Top Choice Kft.
Minden jog fenntartva