Fejléc
    2021. augusztus 3. kedd, Hermina napja van
Fejléc
   Nyitóoldal | Eladó kastélyok | Kastélymúzeumok | Kastélyszállók | Belépés
Kastélykereső
Régió
Magyarország (75)
Erdély (6)
Felvidék (2)
Délvidék (2)
Felsõõrvidék (1)
Kárpátalja (1)
Család
Ismeretlen (9)
Károlyi (6)
Podmaniczky (3)
Zichy (3)
Teleki (3)
» összes
Stílus
Klasszicista (20)
Ismeretlen (18)
Barokk (16)
Eklektikus (11)
Romantikus (7)
» összes
Építész
Ismeretlen (71)
Ybl Miklós (5)
Hild József (2)
Fellner Jakab (2)
Ray Rezsõ (1)
» összes
Művelési ág
Ismeretlen (22)
Múzeum (11)
Magántulajdon (7)
Hotel (7)
Oktatási intézet (6)
» összes
új keresés

Puchner kastély

Puchner kastélyAz adatlap módosításához vagy bővítéséhez kattintson ide

Régió: Magyarország
Megye: Baranya
Település: Bikal
Építés éve: 1849
Család: Puchner
Stílus: Ismeretlen
Építész: Ismeretlen
Művelési ág: Hotel

Fekvés

Egy kicsiny falu a Mecsek lábainál elterülõ festõi Hegyhát egyik völgyében, mely nevét az egykor fölé magasodó bükkös erdõrõl kapta.

Előzmények

A Selmecbányáról származó Puchner Antal Szaniszló (1779-1852) Pozsonyban végezte jogi tanulmányait, majd katonai pályára lépett. Karrierje a napóleoni háborúk ideje alatt ívelt felfelé. A szabadságharc ideje alatt a császárhoz hû tábornok szembefordult a forradalmi kormánnyal. Az 1849-es erdélyi téli hadjáratban több csatában is összecsapott a magyar seregekkel, míg végül Bem tábornok szorította ki Erdélybõl. A bárói cím viselésére a Katonai Mária Terézia Rend jogosította fel. A gondolat, hogy birtokhoz jusson, 1839-ben erõsödött meg Puchner Antal tábornokban, aki tõkéjét biztonságban szerette volna tudni. Az uralkodó 1841-ben adományozta a három falut magába foglaló bikali uradalmat a tábornoknak. A családi levéltár szerint Puchner Antal báró 1841 májusában látogatott elõször birtokára. Ekkor még a településen sem kúria, sem kastély nem volt. A báró az 1840-es évek végén egy kastély építésébe kezdett. Ennek pontos idõpontjáról nincsenek adatok.

Az építés

A családi levéltár szerint Puchner Antal báró 1841 májusában látogatott elõször birtokára. Ekkor még a településen sem kúria, sem kastély nem volt. A báró beleszeretett a Mecsek lábánál, a Hegyhát lankái között megbújó birtokba és az 1840-es évek végén egy kastély építésébe kezdett. Ennek pontos idõpontjáról nincsenek adatok. A családi archívum is csak egy adalékkal szolgál erre vonatkozólag. Eszerint, amikor 1849 szeptemberében a tábornok fia, Hannibál ellátogatott a birtokra, arról számolt be apjának, hogy az épület áll, és csak az emeleti részen vannak vissza kisebb belsõ munkálatok. A tábornok fia, Hannibál 1861-ben vette át a birtokot. Az õ nevéhez fûzõdik a kastély átépítése és a park telepítése is. Hannibál idõsebbik fia, Károly nagy terveket szõtt a kastély bõvítésérõl, átalakításáról, de korai halála miatt ezek megvalósítása fiatal özvegyére maradt.

A kastély életútja

A tábornok fia, Hannibál 1861-ben vette át a birtokot. Az õ nevéhez fûzõdik a kastély átépítése és a park telepítése is. Hannibál idõsebbik fia, Károly nagy terveket szõtt a kastély bõvítésérõl, átalakításáról, de korai halála miatt ezek megvalósítása fiatal özvegyére maradt. Az épület a ma is látható, kései historizáló formáját az 1898-ra befejezõdött átalakítások során nyerte el. 1993-ban a Hella 91. Kft megvásárolta a hajdani Puchner uradalmat a Bikali Állami Gazdaságtól, és megkezdte a felújítást. A munkálatok eredményeképpen 1996 májusától egy tizenhét szobás, 3 csillagos kastélyszálló, étterem, kültéri medence, teniszpálya és gyerekjátszótér várta a vendégeket. 1998-ban felépült a francia stílusú fürdõház élménymedencékkel, valamint öt, modern szobával. Így Ezzel a szolgáltatással kiteljesedve 1999-tõl már négycsillagosként üzemelt tovább a szálloda.

Kastélypark

Képek

Puchner kastélyCímerParkParkrészlet

Copyright 2008-2015 Top Choice Kft.
Minden jog fenntartva