Fejléc
    2021. június 21. hétfő, Alajos napja van
Fejléc
   Nyitóoldal | Eladó kastélyok | Kastélymúzeumok | Kastélyszállók | Belépés
Kastélykereső
Régió
Magyarország (75)
Erdély (6)
Felvidék (2)
Délvidék (2)
Felsõõrvidék (1)
Kárpátalja (1)
Család
Ismeretlen (9)
Károlyi (6)
Podmaniczky (3)
Zichy (3)
Teleki (3)
» összes
Stílus
Klasszicista (20)
Ismeretlen (18)
Barokk (16)
Eklektikus (11)
Romantikus (7)
» összes
Építész
Ismeretlen (71)
Ybl Miklós (5)
Hild József (2)
Fellner Jakab (2)
Ray Rezsõ (1)
» összes
Művelési ág
Ismeretlen (22)
Múzeum (11)
Magántulajdon (7)
Hotel (7)
Oktatási intézet (6)
» összes
új keresés

Teleki-Wattay kastély

A felújított kastélyAz adatlap módosításához vagy bővítéséhez kattintson ide

Régió: Magyarország
Megye: Pest
Település: Pomáz
Építés éve: 1773
Család: Teleki, Wattay
Stílus: Barokk
Építész: Ismeretlen
Művelési ág: Hotel, Rendezvényház

Fekvés

A Pilis kapujának is nevezett Pomáz Budapesttõl 4km-re, Budakalász és Szentendre szomszédságában, a Duna-kanyar hegyei közé benyúló völgyben települt meg. Pomázról kis hegyipatak mentén kanyarog az út át a Pilis-hegységen, fel a szakrális Dobogókõre, a szemlélõben a Brassó-Pojánára kapaszkodó út szépségét villantva-sajdítva fel. település környéke a rómaiak elõtti évezredekben is lakott terület volt, a kor emlékei közül pénzek, feliratos kövek és egy kõszarkofág maradt fenn. Az Árpád-kori falu és környezete a XII. század végén a dömösi apátsághoz tartozott, késõbb török fennhatóság alá került, de a XVI. századi nagy járvány idején a lakosság zöme "kugában", azaz pestisben kihalt, részben elköltözött. Több mint száz év után a Szentendrei-sziget déli csücskében lévõ Bolgár nevü falu földesura, Bornemissza Bolgár Pál az ország keresztény kézen maradt részének nádorától megvásárolta a Pomáz-pusztát, és idetelepítette a Bácskában már korábban vásárolt falvainak szerb lakosságát. (Igazi látványosság a szerb templom a rokokó stílusú ikonosztázával és a gótizáló szerb kereszt.) Késõbb több hullámban németek és szlovákok érkeztek ide, de a XX. század fordulója után jelentõs mértékben nõtt a betelepülõ magyarok száma is. (A II. világháború után innen is sok német anyanyelvû polgárt telepítettek ki.)

Előzmények

A XVII. század elején Pilis vármegye életében jelentõs szerepet játszó (mivel mind a két fél, a keresztény és a török elismerte) Bornemissza család leszármazottja a Wattay család. õk építették a grófi kastélyt a két templom feletti dombon 1773-ban, barokk stílusban.

Az építés

A földszintes, árkádos, manzárdtetõs épület oromzatán a rokokó kõfaragvány a kastély építõjének címerét mutatja. Az épület méreteire jellemzõ, hogy kétszintes pincéje lovas kocsival is járható.

A kastély életútja

Építés után kétszáz évvvel a Teleki család megvásárolta, és eklektikus stílusban átépítette. A kastélynak olyan hírességek voltak a vendégei, mint Pálóczi-Horváth Ádám, Erdélyi János vagy Vachot Sándor. A hagyomány szerint a reformkori tudós, a Magyar Tudományos Akadémia elsõelnöke, Teleki József itt írta A Hunyadiak kora címû tanulmányát és egyéb történelmi munkáit. Az épületet a grófi család az I. világháború után hadiárvaház céljára felajánlotta. Így lett elõbb árvaház, majd gyermekvédelmi intézmény. A 2004 és 2007 között felújított, 2 hektáros barokk park közepén álló épület, szállási és étkezési szolgáltatásokat is nyújtó, bentlakásos rendezvényközpontként és zenemûvészeti szakmai bázisként mûködik. A Magyar Kóruskastély a továbbképzések, kurzusok, edzõtáborok és hangversenyek szervezése mellett más szakterületeken szervezett mûhelyfoglalkozásokra, elõadásokra, kiállításokra és találkozókra is kiváló helyszín.

Kastélypark

A Kastély 2 hektáros barok parkját korhûen megújították.

Képek

A felújított kastélyPark felõl

Copyright 2008-2015 Top Choice Kft.
Minden jog fenntartva