Fejléc
    2017. szeptember 21. csütörtök, Máté napja van
Fejléc
   Nyitóoldal | Eladó kastélyok | Kastélymúzeumok | Kastélyszállók | Belépés
Kastélykereső
Régió
Magyarország (75)
Erdély (6)
Felvidék (2)
Délvidék (2)
Felsõõrvidék (1)
Kárpátalja (1)
Család
Ismeretlen (9)
Károlyi (6)
Podmaniczky (3)
Zichy (3)
Teleki (3)
» összes
Stílus
Klasszicista (20)
Ismeretlen (18)
Barokk (16)
Eklektikus (11)
Romantikus (7)
» összes
Építész
Ismeretlen (71)
Ybl Miklós (5)
Hild József (2)
Fellner Jakab (2)
Ray Rezsõ (1)
» összes
Művelési ág
Ismeretlen (22)
Múzeum (11)
Magántulajdon (7)
Hotel (7)
Oktatási intézet (6)
» összes
új keresés

Bárczay Kastély

Bárczay KastélyAz adatlap módosításához vagy bővítéséhez kattintson ide

Régió: Magyarország
Megye: Borsod Abaúj Zemplén
Település: Felsõzsolca
Építés éve: 1773
Család: Bárczay
Stílus: Klasszicista
Építész: Ismeretlen
Művelési ág: Könyvtár, Múzeum

Fekvés

Felsõzsolca Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Bükk hegység keleti lábánál, a Sajó folyó bal partján, Miskolctól keleti irányban található. Megközelíthetõségét jelentõsen megkönnyítette az M30-as autópálya megépítése. A város lakosságszáma 7300 fõ. Felsõzsolca 1997-ben kapott városi rangot. A település beolvadását Miskolc városába a Sajó-folyó, mint természetes határ akadályozta meg.

Előzmények

A település területe a kutatások szerint más az õsidõk óta lakott hely, a község határában emberkéz alkotta Halmokat találtak. Az elsõ írásos adat a településrõl 1281-bõl maradt fenn. Az 1330-as években a megye egyik legtöbbet fizetõ plébániája volt Zsolcán. A 15. században a Szemere-, Bebek család és Serédi Gáspár birtokosa a községnek. 1544-ben a török csapatok dúlják fel a települést. A 16. századtól a Rákóczi-, Dõry-, Szirmay-, Platthy-, Szathmáry- családok birtokába kerül a település. A Rákóczi szabadság harc idején a falu teljesen elnéptelenedett. A szatmári békét követõen a település új birtokosa, gróf Szirmay István szlovákokat telepített be a községbe.

Az építés

Az épület építéstörténetét nem ismerjük, feltételezésünk szerint kezdetbe a ház inkább kisnemesi kúria volt, földszintes U-alakú kontúrral. Ez az elsõ ház az 1700-as évek végén magyarsüveg boltozatos termekkel épült. A kastély részlegesen alápincézett, sarok- és középrizalitos, földszintes nyugodt tömege csak a középsõ traktusban vált emeletessé. Itt négy kannelurázott oszlop tart egy áttört kõkorlátokkal jellemezhetõ emeleti teraszt. Mai megítélés szerint a középrizalit emelete, s az erkély a kiegyezés utáni idõk bõvítése.

A kastély életútja

A déli szárny városi könyvtárrá, az északi idõszaki kiállítások, a földszinti középrész, a fõbejárat - az épület legrangosabb terme - népmûvészeti-néprajzi, helytörténeti múzeummá vált. Az emeleti oválteremben a zsolcai birtokos családok relikviái, tablói, fotói, stb. a Rákócziaktól a Bárczayakig (állandó kiállításszerûen) látható majd.

Kastélypark

A kastély a kezdetekben nagy kastélykerttel rendelkezett, amelyet az évszázadok során fokozatosan veszített el. A mára elpusztult kastélypark megújításra vár.

Képek

Bárczay KastélyBárczay KastélyBárczay Kastély

Copyright 2008-2015 Top Choice Kft.
Minden jog fenntartva